Quantcast
Channel: Mormors plommonmarmelad
Viewing all 63 articles
Browse latest View live

Långsamkokade revbenspjäll (hallelujamoment).

$
0
0
 I samma veva som vi firade Rebecka så var det även lite som att jag åckså fyllde år - jag fick nämligen låna med mig ett stycket långsamkokare från Charlotta (och Calle.) Den fick mest stå still i köket under förra veckans phew-vecka, men under helgen har den gått i princip non-stop. Köttfärssåsen var som sagt först ut och sen... sen kom min älsklings-och-favoritmat alla kategorier genom alla tider - revbenspjäll. För riktigt bra och möra revbenspjäll så ska du egentligen koka dem först, men eftersom jag tycker det känns meckigt att krångla med stora kastruller och vatten och grejer så tillalar det mig väldigt mycket att bara marinera - stoppa ner i gryta - klart. Resultatet blev ett sönderfallande mört himmelrike till kött som jag kommer göra ännu bättre nästa gång genom att ge lite yta i ugnen.
 

Varför jag inte gjorde det den här gången? Det kan vara så att jag åt upp allt innan jag kom på den idéen...


Långsamkokade revbenspjäll (ursprungsreceptet hittat hos Matro)
1 kg revbensspjäll

marinad
2 msk strösocker
1 dl tacosås
2 msk balsamvinäger
4 msk BBQ-sås
2 tsk torkad ingefära
1 tsk svartpeppar
2 tsk soja

till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar



Lägg revbensspjällen i dubbla plastpåsar och häll över ingredienserna till marinaden. Låt marinera över natten.

Lägg lök i klyftor och vatten i långsamkokaren.
Placera revbenssjällen överst, häll över resten av marinaden. Salta och peppra lite extra.
Tillaga på låg värme i 8-10 timmar. Om du känner att du har tid och lust, reducera gärna buljongen du får och ha som extra sås till köttet, för den blir fantastiskt god!
 

En helg av dekadens.

$
0
0


I helgen som var festade jag till det rejält både fredag och lördag - båda kvällarna gick jag och la mig EFTER kl. 00. (vilket är imponerande eftersom den här tanten brukar börja somna sittande kl. 22) och båda kvällarna åtnjöt jag väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap.

På fredagen hade jag och Katten bokat in oss på Global Kitchen Pop-Up Kitchen som denna gång huserade i Konsthallen. Högst upp på favoritlistan där kom efterrätten - en sagolik kombination av kardemummaglass, mangosås, rostade pistaschnötter och en mjuk rostad kaka som smakade av mandel. Jag ska härma så fort jag får tillfälle!


På lördagen ägnade jag plus finfint sällskap oss åt konceptet "Laga mat, , äta mat, spela kortspel, prata strunt"hela kvällen. Menyn bestod av en piffig förrättstallrik med kallskuret och paté, rosmarinkryddade fläskkotletter, ugnsrostade rotsaker med timjan (hur kan det alltid vara så gott?!) och en fetaostkräm med citron. Till efterrätt en knäckig rabarber- och hallonpaj med 1,1 liter vaniljsås (sällskapet gillar sås). Jag har ätit rester i dagarna två och är väldigt nöjd med det. :)

Fetaostkräm med citron
1,5 pkt fetaost
4-5 dl turkisk yoghurt
zest av 1 citron
salt, peppar efter smak

Gaffelmosa fetaosten och blanda med yoghurt och citronskal. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering.


#MBTförjul

$
0
0
Så, vad gjorde ni igår?
 
 
Själv hade jag det stora nöjet att ha en försmak på julaftonsmiddagen tillsammans med Sofie, Rebecka, Körsbäret, Beata och Russinet. Det bjös helvego, i vanlig ordning, och på bordet hamnade något som jag redan vet att jag kommer ta med mig när det är jul på riktigt om sisådär tre veckor. Vad sägs om brysselkål med kanelcouscous, rödbetssallad med senapsdressing, senapsgriljerad kålrot (kvällens oväntade hit!), saffransskorpor- och pannkaka (pannkakan! med salmbärssylt!!!), triss i julsmågodis, pepparkaksdrömmar och "tändstickor"? En finfin försmak av julen vill jag lova!
 
 
 
Kålroten, som kanske inte ser så mycket ut för världen, var grymt god tillsammans med extra senap! Receptet hittade jag hos Coop och följde (hör och häpna!) till punkt och pricka.
 
 
Mitt andra bidrag var rödbetssalladen - den hittade jag i ett reklamblad förra veckan och är signerad Marcus Aujalay (som jag alltid uttalar "Odeelali" för jag kommer aldrig ihåg hur det ska uttalas). Krispig och helt enkelt jäkla god!
 
 
Rödbetssallad med äpple, morot och senapsdressing
2 stora rödbetor
2 stora morötter 
 
1 stort rött äpple (gärna Ingrid Marie eller liknande)
1/2 rödlök
1 dl fryst persilja
 
dressing:
2 msk rödvinsvinäger
2 msk raps/olivolja
2 msk sötstark senap
1 msk dijonsenap
salt och peppar
 
1 kruka färsk persilja till pynt
 
Skala rödbetor, morötter och lök. Skär i fina strimlor. Blanda dressingen och häll över den och den frysta persiljan. Rör om ordentligt. Dekorera med färsk persilja. Går utmärkt att göra en dag i förväg (det gjorde jag).
 
 
Det där triss i julgodiset? Chokladtryfflar med recept från Karin, Bountybollar och pinjekakor från Matrepubliken och Åsa. Trippel succé!
 


Välkommen tillbaka, nu blir det risotto!

$
0
0
Det verkar visst som jag och bloggen tog lite oplanerat julledigt. Det faktum att jag sålde och flyttande från min lägenhet har också haft en del att göra med att det har varit stiltje här ett tag - det är inte väldigt inspirerande att laga mat i ett kaos av möbler, halvt urplockade lådor/ och halvt iplockade flyttkartonger.


Vad som däremot är inspirerande är all mat som jag har ätit från och med sist jag bloggade, genom hela julhelgen, över nyår, på min födelsedag och fram till igår. Igår svängde jag nämligen på enklast vis ihop en svamprisotto - risottoris, smörstekt svamp och ost. Vi tar det som välkommen-tillbaka-från-jullovet-mat, eller vad säger ni?

Svamprisotto, 2-4 portioner (beroende på hur matglad du är!)
3 dl avorioris
8 dl varm buljong
1 dl vitt vin
en vitlöksklyfta
en liten gul lök
2 msk smör
2 dl riven ost (med lite smak, typ präst) + mer till pynt

500 g färska champinjoner
smör, salt, peppar

Hacka lökarna fint och fräs i 1 msk smör. När löken mjuknat och fått lite färg, blanda i riset och fräs nån minut. Blanda buljong och vin och häll i ett par dl av vätskan i riset. Allt eftersom vätskan kokar in i riset, häll på mer och rör lite då och då. När all vätska är använd och absorberad är riset klart.

Under tiden du pysslar med riset, skiva svampen och stek i omgångar i torr panna (för att vätska ur den lite). När all svamp är stekt på det viset, häll tillbaka all svamp i stekpannan, ha i en klick smör och krydda med salt och peppar. Smörstek svampen.


Blanda ner svamp, 2 dl riven ost, 1 msk smör och krydda med lite mer peppar. Servera på studs med ytterligare riven ost bredvid.

Favorit på favorit - (glutenfria) saffransbullar med mandelmassa.

$
0
0

Det glutenfria tåget tuffar vidare. En av de bästa för tidiga julklapparna var att upptäcka att mina favoriter Jessica Frej och Maria Blohms nya bok "Nytt fikabröd" fanns att låna på Göteborgs bibliotek. Jag har bakat både en två och tre saker där ur under december och det receptet som jag hittills är mest förtjust i är det på saffransbullar med mandelmassa. För att... ja, nybakta bullar. Mandelmassa. Saffran! Det finns inget i den ekvationen som jag inte älskar. 



Eftersom jag inte vill lägga ut recept ur kokböcker sådär hipp som happ så får ni lite frestande bilder på bakeriet samt ett uppmaning att antingen köpa boken (värd varenda spänn!) eller låna den på närmsta bibliotek. En av de som vanligtvis finns på Göteborgs bibliotek kommer dock att vara utlånad till mig så länge som det är fysiskt möjligt!







Ju fler vänner, desto fler tillfällen att fira sin födelsedag!

$
0
0


Jag brukar alltid få inleda det nya året med sus och dus en bra bit in i januari. Först är det jul, därefter nyår och sen har jag och min kära bror den goda smaken att fylla år. Det blev en finfin födelsedags, med kakfika på dagen och en hejdundrande middag på Barabicu på kvällen. Inte för att jag har ätit charkbricka på varje restaurang i staden, men på Barabicu åt jag vad som hittills är Den Bästa Charkbrickan jag någonsin smakat. Plus helstekt spädgris. Grisen kunde varit mer spännande i kryddningen, men det var ganska rolig mat och överdådigt med tillbehör. På okänt vis lyckades jag också klämma ner en efterrätt i form äpplepaj med nötter och mandelmassa, serverad med rosmarin- och whiskey-glass. Höhö, säger jag bara!



En sak med att äta ute på lokal är att det är svårt att hinna med att prata med alla (speciellt om sällskapet för kvällen uppgår till 16 pers...). I helgen hade jag därför ett Födelsedagsfirande nr. 2 insatt! En betydligt mindre, men minst lika välsmakade tillställning som innehöll ugnsbakad fetaost från Pytte till förrätt (ett sånt där recept som är så enkelt att en inte riktigt kan FATTA att det blir så gott!), kycklingfilé inlindad i lufttorkad skinka med svamprisotto OCH en av mina favoriter genom alla tider - citronmarängpaj.



Botten till pajen var glutenfri och kom (som vanligt numera) från "Nytt fikabröd" (köp den boken. Låna den av en kompis. "Låna på obestämd tid" (stjäl) den av en kompis. Den är en underbar resurs för att baka glutenfritt.) och citronkrämen däri i plockade jag helt enkelt från "Vår kokbok". Eftersom jag gillar syrligt och kontraster valde jag att göra krämen lite mindre söt, så att det skulle bryta bättre mot marängen. Den blev fantastisk och vi åt upp en hel paj (minus en ynka bit) på fem personer.

Citronmarängpaj
valfritt recept på pajskal
grundrecept:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Kör ingredienserna i en matberedare till en deg eller jobba snabbt ihop för hand. Kyl i en kvart. Tryck ut i pajform. Grädda på 225 grader ca 15 min. Låt svalna.

Citronkräm, syrligare version
2,5 dl vatten
1 ½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft och skal av 3 citroner
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 msk smör

Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron+skal i en gryta. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner gulorna i krämen. Sätt på plattan igen och SJUD under omrörning, men koka inte. Ta av från spisen och blanda i smöret. Låt krämen svalna. Häll den i pajskalet.

Maräng:
3 äggvitor
1/2 dl socker

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda socker och äggvitor. Vispa till en fast marängsmet (det tar en stund.). Klicka ut marängen över citronkrämen, grädda i ugnen 3 minuter. Passa pajen noga så den inte bränns. Servera på studs!


Alla födelsedagar blir bättre av att ha en finklädd musen Jonas med i partysällskapet!


#circuscitrus

$
0
0
Vad finns det att göra när vädret går mellan grått-svart-gråvitt-halt-regn-snöblandat-regn-snö-som-snart-regnar-bort? Något som ger lite extra energi och färg och extra munterhet i tillvaron?

Svaret på den frågan är givet - ställa till med matbloggsträff igen!



Den här gången var temat "färgglatt och citrus" (vilket i vardagstal blev Circus Citrus) och efter en kväll där vi förmodligen skrattade mer än vi pratade, bjöd varandra på den ena syrliga rätten efter den andra, så är det onekligen så att dagen efter förde med sig en slags omvänd baksmälla - trots gråmulet ute även idag så känns humöret lite färggladare. Eftersmaken av gårdagens citruskalas hänger i, som en solbränna efter en semester!



Linda hade med sig vad som blev min nya favorit - savoykålsallad med fetaost och apelsin (lite freestylad härifrån). Kim hade piffat ihop broccolibiffar med citron och Åsa hade med en chockrosa röra med vita bönor och rödbeta, som smakade lika härligt som färgen var fin, plus morotsbröd!


Rebecka hade både kålsallad med äpple (syns däruppe) och potatisbullar med kikärter och citron med och jag gjorde en bortglömd favorit - fänkål i tomatsås med gremolata. Det må låta ganska anspråkslöst, men är rent av förbaskat gott!



Karin hade med ett vrålgott bröd med polenta, rosmarin och citron. Vi konstaterade:"Osynd om oss!"

Sofie smällde till med både små fröknäcke med mögelost&apelsinmarmelad plus en brownie med apelsin och kardemumma som var len som sammet och preciiis den rätta konsistensen! Syrliga citronformar från Linda bara smälte i munnen. Längst ner finns citronrutor från Beata och längst upp syltkakor från Pernilla.

Tack finaste gänget! :)

Kattens Fluffiga Färskostkaka.

$
0
0
Det finns många olika sorters presenter - en de bästa för mig är att få kombinera att klämma ihop många av de jag tycker om i samma rum med och bjuda dem på godsaker som jag pysslat fram i köket. Både roligt under själva pysslandet och vid själva bjudningen - och liiite extra skoj när jag kan utnyttja tillfället till att dessutom testa på nya recept (jag får så ont i magen om jag äter upp alla kakor själv...).


Färskostkaka i den obakade varianten är alltid en vinnare i min bok - både för att det är busenkelt att göra, går att förbereda och är sådär krämigt och fluffigt och alldeles, alldeles... underbart. Strax innan jul sprang Katten Jansson på ett särdeles bra recept (på Willys av alla ställen) och eftersom han är en finsmakare till katt var valet av recept till födelsedagen i januari rätt enkelt. Jag testade också ett recept från Allt om Mat för en färskostkaka med lingon och kardemumma (den röda på bilden), men var inte alls nöjd med det. Jag fyrdubblande mängden kardemumma och ändå smakade den knappt någonting... men den andra färskostkakan var verkligen helt perfekt, både i smak och konsistens. Han har nos för bra godsaker, den där katten!



Kattens Fluffiga Färskostkaka (ursprungsrecept här)
100g pepparkakor
100g digestivekex
100g smör
6 gelatinblad
1 dl socker
400gfärskost
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Smält smör och krossa pepparkakor och digestivekex i en matberedare (i annat fall funkar plastpåse+kavel/mortel). Blanda krossade kakor med smöret. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbar kant och tryck ut kexblandningen. Ställ kallt.

Riv skalet från två av apelsinerna och pressa juicen. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter, värm juicen. plocka upp gelatinbladen ur vattnet och smält i den varma apelsinjuicen. Låt svalna. Vispa grädden.

Blanda färskost med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Rör ned juice-och gelatinblandningen och apelsinskal. Vänd till sist ned den vispade grädden. Häll fyllningen över kakbotten. Ställ kallt ca 3 timmar.
Innan servering, skär ut hinnfria klyftor av de två kvarvarande apelsinerna, pynta och bjud till bords!

Vernissagepaj!

$
0
0
Förra året hade jag det stora nöjet att ha en kurs i glutenfri bakning i Medborgarskolans regi. Eftersom kursen blev en riktigt succé är den tillbaka i år igen - plus tre andra kurser! I år kan man gå endagskurs i glutenfri bakningglutenfria sötsakerglutenfri matlagning och knäckebrödsbakning med mig. Jag var till och med förvånad själv hur roligt jag tyckte det var att hålla kurs och är superpepp på att få göra det igen!


Igår hade Medborgarskolan vernissage på Stadsbiblioteket (kursdeltagare i oljemålning ställer ut sina verk) och jag hade det stora nöjet att bli tillfrågad om att göra tilltuggen... och i samma veva lite reklam för mig själv. Efter lite prioritering från min sida slutade det med att jag gjorde två sorters knäckebröd (rödbeta&fläder och timjan&solrosfrön), glutenfri paj med broccoli&purjo samt glutenfria havrekakor. Buskul och jättegott alltihopa, så jag vill gärna bjuda er på recepten också. Vi börjar med nåt matigt va? Pajen är först ut!



Broccoli&purjopaj med glutenfri pajbotten (från Arla)
pajdeg:
100 g majsmjöl
100 g maizena
1/2 fiberhusk
100 g smör
1 ägg
1 msk kallt vatten

 Sätt ugnen på 200 grader. Gör helst degen i matberedare - mixa ihop smör, fiberhusk, majsmjöl och maizena. Knäck i ägget och ha i vattnet och kör tills du får en smidig deg (har du ingen matberedare, så nyp ihop smöret med mjöler och fiberhusk med fingrarna. Ha i ägg och vatten och knåda ihop till en smidig deg så fort du kan). Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter (börja med fyllningen under tiden degen är i kylskåpet.) Tryck ut pajdegen i en runt form (gärna med löstagbar kant, Ø 24 cm.)Förgrädda pajskalet i ca 5 minuter.

fyllning:
250 g färsk broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
smör
salt+peppar

Hacka vitlök fint. Snitta purjon på hälften och skölj rent mellan bladen, skiva. Börja fräsa lökarna på låg värme i smör. Dela broccolin i små buketter, strimla stjälken ganska tunt. Ha i broccolin i stekpannan också, höj värmen lite grann och fräs i 5-7 minuter. Krydda med salt och peppar.

äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2-3 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser utom osten till en äggstanning. Häll grönsaksröran i det förgräddade pajskalet, häll över äggstanningen och strö över ost. Grädda pajen i 35 minuter.

Glutenfria havrekakor.

$
0
0
OK, jag brukar i vanliga fall vara ofantligt snål med att skriva recept ur kokböcker, för om det ÄR en bra kokbok så vill jag väldigt gärna att folk gör sig omaket att faktiskt köpa dem... eller i alla fall låna dem på biblioteket. Vid det här laget har ni förmodligen skavsår i öronen av att höra mig tjata om Jessica Frej och Maria Blohm och kok/bakböckerna "Nytt bröd" och "Nytt fikabröd", så att jag nämner dem här igen kommer säkert inte som en överraskning. De är genier. Jag har hittills lånat deras böcker på biblioteket så länge som det går varje gång, men i veckan kommer jag göra slag i saken och köpa dem.


En tråkig sak med glutenfria bakverk är att de ibland tillåts att vara "tillräckligt OK" och inte så bra som orginalen faktiskt är - för det är jäkla svårt att få något som inte innehåller gluten att uppföra sig som om det gjorde det! Idag gör jag avsteg från min ovan nämnda princip, för det receptet på glutenfria havrekakor som jag bakade till vernissagen i tisdags var precis som vilka havrekakor/flarn som helst - smöriga, knastriga och helt sinnessjukt goda. Det här behöver ingen "nöja sig" med, här blir alla nöjda!

Glutenfria havrekakor, ca 15 st
100 g rumsvarmt smör
90 g ljust muscovadosocker
100 g glutenfria havregryn
50 g glutenfritt havremjöl (bara mixa mera havregryn!)
40 g maizena
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker (enklast med elvisp/stavmixer). Blanda ihop resten av ingredienserna och rör sen ner dem i smör- och sockerröran. Skopa upp degen med en större sked, forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite med handen (de kommer flyta ut under gräddningen också). Sätt in i ugnen och baka kakorna 10-12 minuter.




P.S. Förmodligen kriminellt gott till vaniljglass!
D.S.

Anns budapestrulle.

$
0
0
Jag struntar mer eller mindre i hur folk äter - är det någon jag känner och tycker om, så är dock sannolikheten ganska stor att jag ändå på något sätt kommer försöka hitta på ett sätt att mata personen ifråga. När kollegan förklarade att "Jag äter LCHF." sa jag "Äh! Det gör inget! Vad vill du ha?" och på så vis kom det sig att jag för ett par veckor sen bakade mitt livs första budapestrulle. Det var kul, det var gott, kollegan blev glad och ingen märkte nån skillnad. Det gick bra, kan vi säga. :)



Anns budapestrulle
6 äggvitor
3 msk sötningsmedel (motsvarande 3 msk socker)
0,5 dl kokosnötmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

fyllning:
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

pynt
smält mörk choklad

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, motsvarande storleken på en rulltårta. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp försiktigt upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt den kallna. Vispa grädden, blanda med färska (eller halvtinade frysta) hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

Starka korintkakor.

$
0
0



När jag inte ägnar mig åt att stöka omkring i köket så ägnar jag en hel del tid att lyfta en skivstång med ytterligare vikter på - även kallat styrkelyft. Varför? För att jag kan. För att det är ofantligt roligt att överträffa mig själv med jämna mellanrum. För att det ger utmärkt tillfälle att ladda upp med kakhydrater när ens coach kommer ner från Stockholm och ska hålla styrkelyftskurs.


Eftersom det finns något som kallas "fjäska i förskott" (det är något jag lärt mig av att ha två bröder) bestod fikabordet av korintkakor och sockerkaka. Gliringarna om "tantkakor" och "gubbfika" tystnade så gott som omedelbart när kakburken öppnades och efter förvånansvärt kort tid var det som någon hade gått med en dammsugare där kakorna tidigare stod. Underskatta aldrig korintkakor!


Korintkakor, ca 60 st
200 g smör
1,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en påse (75 g) korinter

Sätt ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandning och korinter i sockersmeten. Dela degen i sex lika stora bitar. Rulla varje bit till en längd, dela den i 10 bitar och rulla små bollar. Lägg glest på bakplåtspapper (ca 20 st/plåt) och platta ut varje boll till en tunn kaka. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.


Mitt livs största svaghet är revbensspjäll.

$
0
0
Mitt livs största svaghet är revbenspjäll. Det är dock ytterst sällan som jag faktiskt får tummen ur och faktiskt lagar revbenspjäll på egen hand (det har hänt en gång hittills) - dels för att jag tycker att de som du kan köpa på en vanlig affär är jäkligt goda och dels för att jag tror att det är lite som att öppna en slags Pandoras Låda. Förra veckan hittade jag till Pyttes och sen dess är Pandoras Låda öppen. Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att utveckla skörbjugg om du lever på en diet av nästan uteslutande revbenspjäll... men om glazen innehåller både vitlök och ingefära (vilket alla VET är supernyttigt...), så borde det väl ändå funka ett bra tag?



Pyttes honungs- och vitlöksdoftande ribs4 portioner
1-1,5 kg kamben (beroende på hunger)
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor, skalade
Salt

Glaze:
½ dl honung
½ dl japansk soja
½ dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk fint riven vitlök
2 tsk fint riven ingefära
1 krm chiliflakes

Koka revbenen i en stor kastrull med kryddor + 1 msk salt/liter vatten i ca 1 timme tills köttet är mört. Plocka upp och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till glazen. Pensla köttet och stek 15-20 minuter eller tills köttet fått fin färg. Pensla med glazen ytterligare ett par gånger under tider i ugnen och vänd ribsen samtidigt.


Ät. Njut (känner du att du inte är så haj på det där med skörbjugg har Pytte även recept på bakad potatis, rödkålsslaw och rostad majs med koriander.)!

Jag är så glad att jag lagar mina lunchlådor.

$
0
0
Det här var så oväntat gott att det till och med får duga med en bild tagen i all hast på lunchen i måndags. Jag satt och slösurfade runt på vardag.nu efter lite nya och piffiga recept på kyckling för inspiration för veckans matlådor och hittade fram till kycklingnuggets med sötpotatis och limedipp. Sen struntade jag i panering, googlade fram en schysst kryddrub (från Lisa Lemke) som jag slängde runt kycklingbitarna i och vips! hade jag en lunch så god att jag aldrig ville att den skulle ta slut. Det blir favorit i repris nästa vecka!


Kycklingnuggets i kryddrub med sötpotatis och limekvarg, 2 port
300 g kyckling
2 sötpotatisar
2 dl kvarg
1-2 msk limejuice
smör, olja
salt, peppar

kryddrub:
2 tsk korianderfrön
2 tsk salt
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
2.5 tsk milt paprikapulver
0.5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk kajennpeppar
1 tsk farinsocker
1 tsk malen spiskummin

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba sötpotatisarna och dela i klyftor, lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Häll över en skvätt olja, generöst med salt och peppar. Ugnsbaka i 30-40 min, rör runt efter halva tiden. Under tiden, skär kycklingen i mindre bitar. Blanda kryddorna till rubben i en skål som också rymmer kycklingen. Lägg ner kycklingen bland kryddorna och vänd runt tills all kyckling är täckt. Stek bitarna i smör tills de är genomstekta och gyllenbruna. Blanda kvarg och lime, smaka av med salt och peppar. Servera med kyckling, sötpotatisen och eventuellt nån mer grönsak (kanske brysselkål?)

Inget att vara butter över!

$
0
0
Förra veckan drabbades vi av motsvarigheten till VAB-vågen på jobbet och hade den senare hälften av veckan mer än 50% av personalen liggande hemma sjuka - utan möjlighet till att få in extra vikarier. Det var några rent ut sagt sketjobbiga dagar, men med några guldkorn i form av en stund soligt väder, mina alltid lika mysiga och fina kollegor (ja, de två som var friska...) och det faktum att jag fick ta över fredagens aktivitet som var... bakning. För mig är det en stressänkare utan dess like att få stöka runt med mjöl och jäst och socker, så även om jag var mer än lovligt trött när arbetsdagen väl var slut, så var jag på anmärkningsvärt gott humör!






Dessutom... vem kan vara sur när det vankas butterkaka till fredagsfika?

Butterkaka, 1 rund form
Det här behövs:
20 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor
knappt 6 dl vetemjöl
ägg till pensling

vaniljkräm:
3 dl mjölk
7-8 msk marsánpulver

mandelfyllning:
100 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
1/2 tsk kardemummakärnor
1 msk ljus sirap

glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vatten

Smält smöret och blanda med den kalla mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut med smörmjölken. Stöt kardemumman. Ha i socker, kardemumma, salt, vetemjöl och kör i assistent/knåda tills du fått en smidig deg. Täck över och låt degen jäsa ca 45 minuter. Blanda ihop ingredienserna till vaniljkrämen (eller gör egen, om du vill) och ställ i kylen så länge. Lägg fram smöret till mandelfyllningen så det hinner bli rumstempererat.

När degen jäst klart, gör mandelfyllningen. Stöt kardemumman, riv mandelmassan och blanda med smör och sirap. Stjälp upp degen på en aningens mjölad yta och kavla ut den som om du skulle göra vanliga kanelbullar (ca 20x40 rektangel). Bred mandelfyllningen över och rulla ihop som en rulltårta. Smörj en rund form (gärna med löstagbar kant). Skär kanelbullebitar (ca 5 cm breda) och placera med snittytan uppåt i formen. Täck över och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.


När bullarna jäst klart, pensla dem med uppvispat ägg och klicka ut vaniljkrämen ovanpå. Grädda i 35 minuter. Låt kakan svalna, rör ihop glasyren och ringla över kakan.





Quesadillaskalas!

$
0
0
Fyra veckor i rad har jag gjort samma sak och dels stoppat i lunchlådan och dels haft som middagen... oftast inte samma dag dock. Herregud, jag vill väl inte få skörbjugg heller?!


Den här rätten är finfin eftersom den går att variera och ha till olika saker - har du inte tid med att rosta tortillabröd så kör du den som wrap, har du lite ris över sen igår funkar det och det går minst lika bra att slänga den ovanpå en hög med pasta. Den dubbeljobbar dessutom enkelt som vegetarisk, om du hellre vill ha den så - uteslut helt enkelt kycklingen och ersätt med stekta bönor eller krispig tofu eller quornstrimlor... eller strunta i den helt och moffa på med mera röra istället. Mhm-mmm, mera röra är aldrig fel!


Quesadillas med keso och kyckling, 4 port (från Matvett)
600 g kycklingfilé
paprikapulver, spiskummin, salt, svartpeppar efter smak
4 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
120 g bladspenat
500 g keso (smaksatt med chili&chipotle/grillad paprika/) 3,5%
4 msk chilisås
1/2-1 msk torkad, malen koriander
salt, peppar
ev. chiliflingor

12 tortillabröd
jalapeño, sallad till servering

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka lök och vitlök och grovriv morötterna (enklast i matberedare!). Blanda dem inte då lök&vitlök ska fräsas själva först.
Skär kycklingen i tunna skivor, krydda. Stek kycklingen tills den är genomstekt, lägg bitarna på ett fat och ställ åt sidan.
Fräs lök och vitlök tills den mjuknat. Tillsätt de rivna morötterna och bladspenaten och låt fräsa med löken på medelvärme i några minuter. Dra grönsakerna från plattan och blanda i keso och chilisås och koriander. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer chili.


Rosta tortillabröden i torr stekpanna en efter en på båda sidorna tills de fått en gyllene färg (du kan också hoppa över rostningen och lägg på fyllningen direkt, då blir bara det övre brödet rostat i ugnen.).

Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Lägg ett bröd underst och täck det med kycklingskivor. Bred grönsaks- och kesoröran ovanpå och lägg ett bröd på som lock. Gör likadant med de övriga bröden.
Tillaga i ugnen i 7-10 minuter. Servera med jalapeño och lite sallad.


#primaveraparty

$
0
0
Förra veckan frotterade jag mig med det prima gäng som är Göteborgs finaste matbloggare. Resten av veckan gick i ett rus, med mig till brädden fylld av inspiration, kärlek och så mycket vårkänslor i hela kroppen att det är ett under att det inte svämmar över. När jag pratar om våra träffar med andra, så får jag ofta frågan om det liksom inte kan bli lite... pretentiöst ibland? Att vi känner oss hetsade att överträffa varandra och det vi hade med oss förra gången?


Karins rostade potatissallad med pistage&cashewpesto. Åhmajgad.

På sitt sätt ett fullt rimligt antagande, men så långt ifrån sanningen det går att komma. Vi jobbar med "allt passar temat med en bra motivering" och med en öppensinnad hashtag kommer vi väldigt långt. Jag ger er #nutellaärenost som exempel, den säger det mesta om det. Det är klart det handlar om mat, men mest av allt handlar det om gemenskap. Det viktigaste är att vi är så många som möjligt, sen är det skitsamma om någon inte har hunnit fixa något eller svängt in på mataffären precis innan och köpt en baguette och ett paket färskost.


Ann-Louise sallad med citronlinser, rädisor, dill och fetaost.

Trots (eller tack vare?) det här tänket, så verkar vi ständigt överträffa oss själva typ varenda träff. Det är ingen idé att syssla med någon falsk blygsamhet - allt är så himla gott och alla är så himla bra och nu senast tyckte till och emd jag själv att jag var så himla bra när jag kom till vårt #primaveraparty med kåldolmar i tomatsås, med en fyllning på kikärter, parmesan och örter. Jag hyste en stilla förhoppning om att få med mig något till matlåda efteråt, men... nej. Det var dessutom första gången jag gjorde kåldolmar och det var kul! Lite pyssligt, men inte alls svårt... och så, sååå värd varenda minut!

Prima kåldolmar med kikärter, parmesan och örter
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
1 kruka bladpersilja
130 g kokta kikärter
4 vitlöksklyftor
150 g parmesanost
2 citroner, skalet + 2 msk saft
6 plommontomater
3 schalottenlökar
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 savoykålshuvud
2 förp pastasås med basilika (à 390 g)
olivolja

Jag gjorde allt hackande i matberedaren. Det är sjukt smidigt, men det går såklart minst lika bra att hacka allt för hand.
Sätt ugnen på 200˚C. Skala scharlottenlök, dela på hälften. Skala vitlöksklyftorna, skär i mindre bitar Kör lökarna i matberedare tills de är finhackade. Lägg i en skål. Skär tomaterna i halvor, gröp ur kärnorna (och spara till såsen) och hacka även dem i matberedaren och lägg i samma skål som löken (det är bara förvaring. Du sparar disk.).

Riv parmesanen och citronskalet.
Plocka av rosmarinen, grovhacka timjan och persilja. Om du använder konserverade kikärtor, häll av, skölj och låt droppa av några minuter. Mixa kikärtor tillsammans med örterna till en smulig massa. Ha i osten och mixa lite till. Ha i citronsaft, citronskal, tomatkött, lök, olivolja, salt och peppar och blanda ordentligt.


 
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär ut rotstocken från savoykålen och plocka försiktigt loss fina kålblad. Det gör inget om de är väldigt skålformade, de plattar till sig efter förvällningen!

Lägg tre blad i taget i kastrullen och låt koka ca 5 minuter. Ta upp bladen med en hålslev, skölj med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av. Lägg dem på en handduk för att droppa av och torka gärna en extra gång med lite hushållspapper.



Skär bladnerven längs med på varje kålblad så den blir tunnare. Lägg ca 3 msk örtfyllning på varje kålblad. Vik upp den grova delen av bladet över färsen, vik upp kortsidorna och rulla sen ihop till en dolme. Häll pastasåsen och vätskan från tomaterna i en ugnssäker form. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt. Droppa över olivolja och ställ dem i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.



Det var "min" mat. Här kommer resten av alla andras mat!

Charlotta gjorde (och presenterade med det riktiga namnet!) strangolapreti med parmesan och tomatsås.
Åsa hade en grönsaksröra med svarta kikärter - direktimporterade från Italien till och med. Åts med andakt!

Beata hade ostpuffar som blev platta ostpuffar som döptes om till fluffiga ostchips istället, med gräddfil och rödlök och ost.



 Hon hade också med något som blev en favorit hos mig - färskostkaka med choklad. Det finns inga fel i den ekvationen om ni frågar mig...


...och här kommer favorit nummer 2 - Pernilla stoltserade med en nutella- och chokladtårta. NUTELLA- OCH CHOKLADTÅRTA! Det är allt som behöver sägas om den. Undertill ser ni hela efterrättssymfonin i sin hela prakt, där Lindas choklad- och mandeltårta med grädde och jordgubbar syns till höger och Kimstorta di ricotta al limoncello syns till vänster. Sen var det faktiskt slut med saker att äta... och som av ett underligt sammanträffande även slut på plats i magen!

Karins skördepizza.

$
0
0
För fyra år sen träffade jag matbloggsgänget i Göteborg för första gången. Sen dess har det hänt en hel drös med saker - folk har flyttat, det har kommit tre nya bebisar till skaran, kärlekar har kommit och gått, trender har hoppats på och av och det har varit full rulle i allmänhet. Det som har varit mest spännande nu senast har definitivt varit att fina Karin har gjort och gett ut en kokbok. En som är hennes alldeles egen, som är fylld med alla hennes fantastiska, enkla, goda och alldeles, alldeles underbara recept (och bilder!).


Det allra svåraste är att välja vilket recept som ska få komma ut i köket. Kanske fiskburgare med citronaioli? Tortano? Mamma Mariannes äggost? Sen fick jag syn på Körsbärets inlägg på Instagram om att hon bakat Karins skördepizza, med betor och parmesan... så några kvällar senare hade jag en pizzadeg på jäsning över natten. Den här pizzan är busenkel, sjukt snygg och den är dessutom godare än den är snygg (hur nu det är möjligt?)! Receptet hittar ni hos Karin - min enda ändring var att jag minskade på jästen till 5 g och lät degen jäsa i kylskåpet över natten och under dagen, för att sedan baka ut den på kvällen. Det här är en pizza jag definitivt inte bakat för sista gången!




Rågscones och ro i själen.

$
0
0
Det förvånar mig fortfarande att det tycks finnas en direkt koppling mellan på-knappen till mitt endorfinsystem och bakning. Jag brukar lite skämtsamt kalla det för "bakningsterapi" ibland, men det är något med att fokusera energin till att mäta, väga, knåda deg, stöka fram och stöka undan som v-a-r-e-n-d-a gång ger mig lite extra ro i själen - oavsett min humörmässiga utgångspunkt. 


Imorse började jag min dag med att baka Karins rågscones med solrosfrön (plus lite linfrön) och jag fortsätter den här dagen med lite djupare andetag än vanligt.



Rågscones med solrosfrön, ca 12 st
100 g smör
5 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
(jag hade i 2-3 msk linfrön + 1/2 dl solrosfrön också
)
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1 ägg till pensling
1 dl solrosfrön


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret i 1 cm stora tärningarn och nyp ihop med fingrarna tillsammans med det torra (det ska gärna finnas lite smörklumpar kvar i degen!). Strö lite mjöl över din arbetsyta och kavla ut degen tills den är ca 2 cm tjock. Stansa ut runda scones med en pepparkaksform, kaffekopp eller annat runt du har i din närhet. Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över solroskärnorna. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. 


Rostad tomat&paprikasoppa.

$
0
0
Det finns exakt två soppor som jag med jämna mellanrum känner att jag verkligen vill äta - den ena är bästa broccolisoppan (som har hängt med ända sen barnsben) och den andra är spenatsoppa med ägghalvor. I övrigt så är jag väldigt ljumt inställd i sinnet till soppor. Det ska till ganska mycket för att få mig att spontant få lust att kocka fram en soppa (om jag blir utmanadär det en helt annan femma!). 

Därför är det med lika delar stor förvåning och glädje som jag delar med mig av en soppa på rostade tomater och paprikor. Jag fick syn på den, jag bestämde mig, jag gjorde den... och mitt sopprepertoar är numera utökad till tre


Rostad tomat&paprikasoppa (original hos Top With Cinnamon)
500 g tomater
2 msk olivolja
svartpeppar, grovmalen
2 stora paprikor (eller en burk rostade, konserverade paprikor)
1 rödlök
1/2 tsk salt
2 msk balsamvinäger
1-2 msk honung
5 dl grönsaksbuljong
50 g fetaost
krasse/gräslök, rostade pumpakärnor som pynt

Sätt ugnen på 200 grader. Kvarta tomaterna och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Dela paprikorna på hälften och lägg bredvid (utan salt och peppar). Rosta i ugnen i 45 minuter. Efter 45 minuter, ta ut ur ugnen. Ta paprikorna och lägg i en plastpåse, förslut och vänta i 10 minuter. Dra sedan skalet av paprikorna.

Hacka rödlök grovt. Fräs i olivolja utan att den tar färg. Ha i tomater, paprikor, salt, vinäger och honung samt grönsaksbuljong. Rör ordentligt och låt puttra i 10 minuter. Stavmixa/mixa sen till en jämn soppa, häll upp i skålar och pynta med fetaost, krasse/gräslök och pumpafrön.
Viewing all 63 articles
Browse latest View live